Bramboračka (B)

23. listopadu 2010 v 6:00 | Jana |  recepty
bramboračka

Bramboračka nebo bramborová polévka. Typická česká polévka. Každá rodina má svůj vlastní recept. V bramboračce musí být brambory a kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) a majoránka. Hodně lidí do ní dává také houby nebo jinou zeleninu, například kapustu, hrášek, pórek. Typická bramboračka je hustá a má krémovou konzistenci. Mně nejvíce chutná bramboračka od babičky, asi proto, že krájí zeleninu na krásné malé kostičky, takže bramboračka nejen dobře chutná, ale taky dobře vypadá.

RECEPT
potřebujeme
brambory - 2 větší
mrkev - 1 větší
celer a petržel - kousek
zeleninový vývar - 0,5 l
jíška:
máslo - 3 lžíce
olej - 1 lžíce
hladká mouka - 4 lžíce
koření:
česnek - 1 střední stroužek
kmín - 1 lžička
majoránka - 1/2 - 1 lžička
sůl - 2 lžičky
na ozdobu
petrželka (kudrnatá)

1 Připravíme vývar. Kořenovou zeleninu dáme do 0,5 l studené vody a přidáme lžičku kmínu. Přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut.
Tip: pokud máme zeleninu ze zahrádky, nebo bio zeleninu, můžeme udělat vývar ze slupek a odřezků.

2 Zeleninu (mrkev, celer, petržel) očistíme (omyjeme, oloupeme) a nakrájíme na malé kostičky.
V hrnci zahřejeme olej s máslem a přidáme petržel a celer, po 2 minutách přidáme mrkev. Opékáme na mírném ohni a občas zamícháme.
Mezitím si oloupeme a umyjeme brambory a nakrájíme je také na malé kostičky.

3 Přidáme mouku a dobře zamícháme.
Mícháme další 2 - 3 minuty a přidáme sklenici (asi 0,25 dl) studené vody. 
Zase mícháme, konzistence musí být jako hladká kaše.

4 Když se začne "kaše"vařit, přidáme sůl a vývar - nalijeme ho k zelenině přes cedník a dobře mícháme.
Přivedeme k varu, přidáme brambory a vaříme na mírném ohni 15 minut.

5 Zelenina a brambory by teď měly být měkké. Prolisujeme stroužek česneku a přidáme majoránku. Ochutnáme a, když je to nutné, přidáme sůl. Necháme velmi mírně vařit ještě asi 5 minut. Mezitím si nasekáme / nakrájíme zelenou petrželku na ozdobu.

6 Polévku nalijeme do talířů a přidáme nasekanou petrželku.
Tip: Pro ještě lepší, jemnější, chuť můžeme přidat 1 - 2 lžíce (sladké) smetany.
 Dobrou chuť!


kořen - a root
celer - a celeriac
petržel - a parsnip
majoránka - marjoram
hustý,-á - thick
krájet / :nakrájet - to cut (up)
kostičky - little cubes / dices
kmín - cumin
petrželka (kudrnatá) parsley
vývar - broth
přidávat / :přidat něco k něčemu - to add st. to st.
:přivést k varu - to bring to boil
hrnec - a pot
zahřívat / :zahřát, zahřeje, zahřál - to heat
opékat / :opéct - to fry
mírný oheň - low heat
míchat / :zamíchat - to stir / to mix
mezitím - meanwhile
loupat / :oloupat, oloupe - to peel
hladký,-á - smooth, fine
lít / :nalít, nalije něco k něčemu - to pour st. to st.
cedník - a sieve
měly by být měkké - they should be soft

bramboračka 4
bramboračka 2
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 czech-extra | 25. listopadu 2010 v 20:33 | Reagovat

Už jste jedli bramboračku? Chutnala vám? Jaká zelenina tam byla?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Děkuju za vaši návštěvu a přijďte na tenhle blog zase! Jana