České polévky (A)

21. listopadu 2010 v 19:57 | Jana |  co jíme
Už je skoro zima a v zimě je dobré jíst polévky, protože nás hezky zahřejou. Obzvlášť ty české, které jsou hodně vydatné. Když jsem byla malá, neměla jsem polévky ráda, ale asi před deseti lety jsem jim přišla na chuť a od té doby musím mít polévku každý den.

Většina polévek se dělá z jíšky. Jíška to je tuk, většinou máslo, a hladká mouka. Jíška polévku zahustí. Často se používají brambory, houby, kořenová zelenina, z koření majoránka a česnek.
Nejznámější české polévky jsou:
bramborová (bramboračka) - brambory, kořenová zelenina, jíška, někdy houby
kulajda - brambory, houby, kysaná smetana, jíška, kopr
česneková (česnečka) - česnek, brambory, někdy cibule, vždycky opečené chlebové kostičky (krutony)
zelná (zelňačka) - zelí, kysané zelí, brambory, jíška, často klobása
hrachová (hrachovka) - (suchý starý) hrách, česnek, jíška, opečené houskové kostičky (krutony)
čočková (čočkovka) - čočka, česnek, majoránka, kořenová zelenina, jíška, někdy vejce a / nebo párek.
hovězí vývar - hovězí maso, zelenina, často nudličky a / nebo játrové knedlíčky

Na Vánoce jí hodně lidí rybí polévku, na Velikonoce zase jasně zelenou hráškovou polévku. Z Francie máme cibulačku, z Ruska / Polska máme boršč. Poslední dobou jsou populární "krémy", tedy zeleninové rozmixované polévky, jako brokolicový krém, žampionový krém, karotkový krém, tomatový krém.
Myslím, že poslední dobou jsou polévky populární a hodně kaváren nabízí v poledne nějakou polévku.
Na jaře se v Praze 8 - Karlíně v Sokolovské ulici otevřela první Polévkárna. Ještě jsem tam nebyla, protože je to pro mě trochu z ruky, ale vypadá to velmi zajímavě a doufám, že se tam brzy podívám. Četla jsem o nich totiž, že vaří výborné domácí polévky z čerstvé zeleniny. Kromě toho taky nabízejí slané a sladké koláče.

:zahřát (zahřeje, zahřál) - to warm up
obzvlášť - especially
vydatný,-á - substantial / solid
:zahustit - to thicken
přijít něčemu na chuť - to start liking / to take a liking to st.
od té doby - since that
tuk - fat
kořen - root
kopr - dill
kysané zelí - sauerkraut
rozmixované - blended / liquidized
nabízet - to offer
je to trochu z ruky - it is a bit out of my way
brzy se tam podívám - I will soon visit / check it out

Možná vás budou zajímat i tyhle články tady na blogu:
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 czech-extra | 27. listopadu 2010 v 20:05 | Reagovat

Máte rádi polévky? Které polévky jsou tradiční a populární ve vaší zemi? Jaké ingredience v nich jsou?

2 generic | E-mail | Web | 12. dubna 2016 v 15:38 | Reagovat

Hello!

3 Loan | E-mail | Web | 18. října 2018 v 12:52 | Reagovat

compare loan <a href="https://creditloansguaranteedapproval.com/">credit loans guaranteed approval</a> credit loans guaranteed approval <a href=https://creditloansguaranteedapproval.com/>no credit loans</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Děkuju za vaši návštěvu a přijďte na tenhle blog zase! Jana