Vánoční cukroví (A)

13. prosince 2011 v 17:56 | Jana |  co jíme
Víte, co dělají české ženy každý večer nebo první tři víkendy v prosinci? Pečou cukroví. Tedy nejdřív dělají těsto, pak pečou a nakonec zdobí cukroví. Jestli chcete vědět víc o téhle vánoční tradici, tak čtěte dál.


Tradice pečení vánočního cukroví není moc stará. Cukroví se začalo péct na konci 19. století. Nejdřív pekli cukroví jenom bohatí lidé ve městech, ale později začali cukroví péct všichni. Dnes peče cukroví každá rodina. Cukroví můžete taky koupit v obchodě nebo si ho můžete objednat v pekařství nebo cukrárně, ale já neznám nikoho, kdo kupuje cukroví - všichni ho pečou doma. Taky všude (třeba v autobuse, v tramvaji, v obchodě...) slyším lidi (hlavně ženy), jak říkají, kolik druhů cukroví a jaké druhy už mají upečené a co ještě chtějí péct.

Podle tradice musí mít každá rodina minimálně sedm druhů cukroví. Každá rodina má oblíbené recepty, které se často dědí z generace na generaci. Ale většina lidí (žen) zkouší taky nové netradiční recepty, například nepečené cukroví.

Vánoční cukroví se začíná péct na začátku prosince, protože cukroví potřebuje čas, musí "odpočívat".
Nejdřív lidi nakupujou hodně mouky, vajíček, másla, cukru a různých ořechů (vlašských, lískových, mandlí). Potom taky kupujou koření (skořice, hřebíček...), kakao, čokoládu a vanilkový cukr.
Z toho pak udělají různá těsta (máslové, kakaové, kokosové, ořechové...). Těsta dají někam na studené místo (třeba do ledničky) na několik hodin nebo přes noc, ideálně i na několik dnů.

Co dělají lidi dál, můžete číst tady na blogu zítra (článek tady). Vánoční cukroví můžete vidět tady nebo tady (jsou tam fotografie a recepty).

Extra
Když jsem bydlela u rodičů, moc ráda jsem jedla to syrové těsto, které měla maminka v ledničce. Nejradši jsem měla ořechové a kokosové těsto, ale taky kakaové a máslové. Někdy jsem snědla i půlku a jednou dokonce skoro celé (!) kokosové těsto a maminka pak musela dělat nové těsto (byla trochu rozzlobená).
Myslíte, že jsem divná, když jím syrové těsto? Zeptejte se vašich českých kamarádů a kolegů, jestli oni taky někdy jedli syrové těsto na vánoční cukroví, a uvidíte.

péct / :upéct, peče, pekl - to bake
těsto - pastry / dough / batter
zdobit / :ozdobit - to decorate
století - century
nejdřív - first / at the beginning
objednávat (si) / :objednat (si) něco 4A - to make an order / to book
druh - type / sort
mouka - flour
vajíčko - egg
vlašský ořech - walnut
lískový oříšek - hazelnut
mandle - almond
koření - spices
skořice - cinnamon
hřebíček - clove
syrový,-á - raw
půlka - half
rozzlobený,-á - upset / angry
kokos - coconut
divný,-á - strange

Možná vás budou zajímat i tyhle články tady na blogu:
Linecké cukroví - recept na typické vánoční cukroví
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 leguan leguan | 13. prosince 2011 v 20:57 | Reagovat

Ja si myšlim, že nejste tak divná a pozor!
- možna se jí i vaš těsta :-)

2 czech-extra czech-extra | 13. prosince 2012 v 16:25 | Reagovat

Nevím, kdo by jedl moje těsta :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Děkuju za vaši návštěvu a přijďte na tenhle blog zase! Jana